Slungrum

Södra Inlands slungrum i föreningsbigården kan lånas av medlemmar och föreningsvänner under följande förutsättningar:

  • Du har anmält uppställningsplats av dina bisamhällen  på Länsstyrelsens webbplats. Ska vara gjort 2018 eller senare.
  • Bina i din bigård är friska. Kontakta  bitillsynen  om du är osäker på reglerna eller dina bins hälsotillstånd.
  • Honungsramarna kommer inte från en skydds- eller övervakningszon. På Jordbruksverkets webb, under regler för biodling , finns aktuella kartor över dessa områden och sidan uppdateras löpande. Tänk på att bihälsoläget förändras snabbt. Kolla därför dagen innan slungningsdagen att varken din bigård eller föreningens slungrum plötsligt har hamnat inom ett skydds- eller övervakningsområde
  • Du har läst igenom slungrumsinstruktionerna.
  • Föreningens slunga tar följande ramformat: Lågnormal, HLS och Langstroth men inte Dadant och Hel-Svea. Halv-Svea går bra att slunga.
  • Om du uppskattar möjligheten att använda föreningens slungrum är det välkommet med ett bidrag till föreningens byggfond.
    • Som du säkert vet kommer föreningen att bygga en egen samlingslokal vid Kringledammen. Under byggtiden tar vi ut en avgift av alla som lånar slungrummet. Förslagsvis 10 kr per kilo slungad honung upp till ett maxbelopp av 200 kr. Swisha i så fall på 123 161 04 19 eller betala via bankgiro 296-7727. Märk betalningen med ”Byggfonden”.

När är slungrummet ledigt

bokningskalendern kan du se vilka dagar som är lediga. För att boka kontaktar du Karin Carolusson eller Anne-Christine Magnusson i honungshanteringskommittén,  får du också dörrkod till bigården och övriga instruktioner.

Stöd och hjälp i slungrummet

Obs! I coronatider kommer vi att ha svårt att hjälpa till i slungrummet, något som vi annars alltid försöker bistå våra nya medlemmar med. Det betyder att du måste vara beredd på att läsa alla instruktioner extra noga både en och två gånger.
Kör det ändå ihop sig i slungrummet kan du söka hjälp per telefon. Kontakta någon i honungshanteringskommittén.