Kurser och studiecirklar

På grund av coronapandemin ligger det mesta av föreningens verksamhet nere under 2020. En del verksamhet genomförs digitalt eller utomhus. Har du frågor om detta kan du kontakta föreningens ordförande.

Nybörjarkurser

Biodling – Digital nybörjarkurs 15 oktober

Detta är kursen för dig som vill klara av de teoretiska momenten under hösten för att sedan komma igång med egen biodling våren 2021. De teoretiska momenten äger rum under oktober–november (6 videotillfällen). De praktiska momenten genomförs under två heldagar till våren (när bina kommit igång efter vintern). De praktiska kurstillfällena genomförs utomhus på ett coronasäkert sätt i föreningens bigård i Kareby (Kungälv).

För att delta i kursen behöver du ha en dator, platta eller smartphone med internetuppkoppling. Det är också bra om du har hörlurar/headset. Vi använder en enkel programvara (Google Meet) och du behöver inte installera något.

I den digitala delen av kursen får du lära dig biodlingens grunder: hur ett bisamhälle fungerar, hur du sköter bina under biåret och vilken utrustning du behöver. Du får också hjälp och goda råd hur du ska tänka när du skaffar ditt första samhälle. I kursens praktiska moment får du lära dig hur du handskas med bin på ett tryggt sätt, hur du undersöker bisamhället, hur du skattar och slungar honung och hur du snickrar tillbehör till bikupan. Kursledarna är erfarna biodlare som aldrig tröttnar på att prata om bin och biodling. Till sin hjälp har de såväl egna som föreningens hundratusentals bin.

Kursplanen omfattar 30 studietimmar fördelade på åtta tillfällen. Vi följer Sveriges Biodlares Riksförbunds kursplan i boken Mina första år som biodlare och arbetsboken Min biodling. På biodlarna.se kan du läsa mer om kursböckerna.

        

Kursen äger rum sex torsdagskvällar kl 18–21 med start 15 oktober 2020 samt två lördagar kl 10–16 (dubbelpass) våren 2021. Anmälan och betalning av deltagaravgift görs till Studieförbundet Vuxenskolan i Kungälv.

I kursavgiften ingår kurslitteratur (se bilder ovan) och annat material. Kursboken kommer per post till var och en. Har du redan kursböckerna avgår kostnaden för kursmaterial. Under lördagsträffarna bjuder vi på en enklare lunch.
Anmäl dig till kursen här

Kontakta gärna Eva Carlsson så berättar hon mer om kursen: evai.carlsson@gmail.com eller 0707-314 563.

Välkommen med din anmälan.


Nybörjarkurser 2021

Södra Inlands biodlareförening  startar två nybörjarkurser i biodling i mars 2021. Både teori och praktik, sex vardagskvällar och två lördagar med dubbelpass. Kurserna genomförs i föreningsbigården. Hör gärna av er för mer information.
Deltagaravgiften är 1 500 kr, då ingår kurslitteratur Se (bilder ovan) och fika. Anmälan och betalning av deltagaravgift görs till Studieförbundet Vuxenskolan i Kungälv.

Information och anmälan till nybörjarkurs tisdagar

Information och anmälan till nybörjarkurs onsdagar


På kursledarträffen den 18 februari 2020 invigde vi vår uppfräschade kurslokal. Vi ser fram emot många roliga kurstillfällen!

Per och Ethel leder nybörjarna på tisdagar. Ann-Christine och Kurt-Erik leder den praktiska cirkeln. Lars-Göran och Markus leder nybörjarna på onsdagar. Kurt-Erik och Markus ej med på bilden.

Studiecirklar 2021

För er som genomgått nybörjarkurs planerar vi studiecirklar i drottningodling, honungshantering och praktisk biodling. Alla studiecirklar genomförs i föreningsbigården.

Praktisk biodling och drottningodling startar i maj. I drottningodlingscirkeln ingår två besök på föreningens parningsplats på Smörsund på Koön. Honungshantering brukar starta i augusti. Genomgående så arbetar vi med föreningens bisamhällen och honung. Fika ingår på alla träffar med undantag av de tillfällen vi åker till Smörsund eller om det är digitala träffar.

Anmälan och betalning görs till Studieförbundet Vuxenskolan i Kungälv. Medlemmar i Södra Inlands bf har rabatt på deltagaravgiften, se mer om detta i länkarna nedan.

Mer information och anmälan till studiecirkel i praktisk biodling

Mer information och anmälan till studiecirkel i drottningodling

Mer information om studiecirkel i honungshantering kommer.

Avbildad kurslitteratur ingår i deltagaravgifterna. I praktisk biodling använder vi samma kurslitteratur som i nybörjarkursen, där ingår den inte i avgiften då de flesta deltagarna redan har de böckerna.

         

Praktiska frågor om kurser och studiecirklar till Eva Carlsson evai.carlsson@gmail.com alternativt 0707-314 563.

Här kan du se kurslitteraturen