Föreningen gör det lättare att vara biodlare
Det mesta av det vi gör i Södra Inlands syftar till att underlätta biodlingen för våra medlemmar. I föreningsbigården umgås vi över generationsgränserna och våra måndagsträffar med fika, tilltugg och god stämning är mycket uppskattade av medlemmarna. Träffarna är också en ständig källa till erfarenhetsutbyte. Med för årstiden passande teman får särskilt nybörjaren tillgång till relevant information och möjlighet att känna på handgreppen i föreningsbigården.
Vi håller kontakt med medlemmarna via sms och mejl för att påminna om olika aktiviteter. Vi sammanställer året som gått i vår medlemstidning Bibladet som delas ut till alla medlemmar. Vi tar också fram en medlemsmatrikel, vilket underlättar spontan kontakt när man behöver hjälp med något. Här följer vi reglerna i Allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) och begär medgivande av alla medlemmar innan vi lägger in uppgifter i matrikeln.
En gång per år samordnar vi transport av väl använda ramar och vax för rensning och prägling till nya mellanväggar. Vi samordnar även inköp av förpackningar, foder och kemi när det är till fördel för medlemmarna.
Vi har ett välutrustat slungrum som medlemmarna kan boka.
I november eller december är det dags att behandla med oxalsyra. Medlemmar och föreningsvänner har möjlighet att köpa en burk med torrsubstans av oxalsyra i samband med vaxlämningen i november. Du blandar enkelt till brukslösning som droppas på bina. En burk räcker till ca 10 samhällen. Vill du hellre förånga oxalsyra så kan du låna föreningens oxalsyreförångare hos Bo Andersson, mobil 070 – 644 37 28. Ring och boka tid. Kom ihåg att ha med ditt andningsskydd när du använder förångaren.
Två gånger om året, vanligtvis i augusti och oktober kan medlemmarna lämna en burk av den egna honungen för bedömning. Med godkänd honungsbedöming följer möjligheten att beställa Biodlarnas honungsetikett med biodlarens namn och adress.
Föreningen gör avläggare på samhällena i föreningsbigården och säljer dessa i första hand till våra nybörjare men även till övriga medlemmar.
Vi har en Drottningodlarklubb som sköter en parningsplats på Smörsund. Här kan drottningodlande medlemmar för en billig penning para sina drottningar med ligusticadrönare.
Slutligen arrangerar föreningen i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan nybörjarkurs i biodling, brukar starta i mars. Vi bjuder också in välrenommerade föreläsare till olika möten under året.
På de populära måndagsträffarna bjuder deltagarna på fikat varsin gång. Som medlem alternerar man också i olika arbetsgrupper, sköter föreningens bisamhällen och hjälper till med underhåll av byggnaderna. Ju fler medlemmar som är aktiva desto fler aktiviteter kan vi arrangera. Allt arbete sker ideellt och vid alla aktiviteter behövs det funktionärer.
Kontakta någon i styrelsen när du vill veta mer.
Riksförbundet Biodlarna erbjuder ytterligare medlemsförmåner: https://www.biodlarna.se/dina-medlemsformaner-2020/